Minőségi munka éjjel-nappal a legkedvezőbb áron!


A szennyvíz folyjon a föld alatt!

  


A szennyvíz folyjon a föld alatt – vajon csak látszólag törődtek többet az ókorban a közegészségügyi viszonyokkal, mint a középkorban? Nem, hiszen a középkori Európa legtöbb nagyvárosa nyíltszíni nyilvános vécé volt, pestissel és kolerajárványokkal, folyamatos bűzfelhővel…

Párizs, középkor, fertő

Mint más hírhedt nagyváros, nem csak erkölcsi fertőjéről, hanem az utcán folyó szennyről is híres volt. A kirakatok mögött márkás parfümök kellették magukat, a macskaköveken gyakran több méter magas mocsok, hulladék épített barikádot – kontrasztként.

A kényes úri népek vigyáztak hölgyeikre, séta közben ők álltak a „tűzvonalban”, faltól kijjebb, nehogy az ablakon kiöntött vizelet, széklet a nők nyakában landoljon. Rendelet írta elő, hogy mielőtt a gané az ablakon kilódul, köteles annak tulaja figyelmeztetni az utcán haladókat. Vajon mit kiabált? Vigyázz, megy a szar?

Ebben a korban nem volt divat a tisztálkodás sem. Nem véletlenül lett híres iparággá a parfümkészítés! A paróka pedig nem divatőrület, hanem gyakorlati kellék volt: arra hivatott, hogy eltakarja a kopasz fejeket, ugyanis a tetűvel, rühhel csak így lehetett bírni, már ha lehetett. Hosszú pálcákat alkalmaztak, hogy hozzáférjenek a fejbőrhöz a paróka viselése közben is. És a vastag vakolat, rizspor az arcon? Bizony, az is díszlet! Túlélt pestisnyomok, szifilisz, élősködőcsípések elfedése… A földig érő szoknya, a sok csipke, fodor, tüll mögött elvakart bolhacsípések gennyedztek. Ezek a „tünetek” mind a döbbenetes, felháborító, elképzelhetetlen felelőtlenség miatt fordulhattak elő.

Víg patkánykolóniában vidám a bolha is

Természetesen a probléma nem ott kezdődött, hogy kinek a nyakában landol a szenny…

A higiénia semmibevétele, az utcák szennye, a nyitott csatornákban hömpölygő fekete víz, háztartási és egyéb hulladék és az abban vígan dőzsölő patkányok, a velük életközösséget alkotó bolhákkal, mely, mint tudjuk a pestit és egyéb halálos kórokozók közvetítői, hordozói – hatékony kombó…

Az 1500-as évek vége már eredményezett némi pozitív mutatót, nyilvános vécék épültek, de csak az 1830-as években dúló kolerajárványok egész sora hozta el a valódi hajlandóságot a változásra. Az 1850-es évektől báró Haussmann urbanizációs törekvéseinek köszönhetően Párizs arculatát a mai napig meghatározó munkálatokat indított el, vezényelt le. A városvezetés a jelentős infrastrukturális beruházásokkal elérte, hogy Párizs eszményi, példaértékű világvárossá váljon.

Bécs csatornái

Bécs „bélrendszere” ma 2300 km hosszúságú, de az osztrák főváros már 1740-re teljesen kiépített kanálisvezetékkel büszkélkedhetett.

Hamburg és az öblítés

A német város egy tragédiának köszönheti új építésű csatornahálózatát – 1840-ben leégett a régi városrész, és az újjáépítés szükségessé tette egy korszerű szennyvízvezeték kiépítését. A korszerűsítés olyannyira sikeres volt, hogy az általuk kifejlesztett új technológiát, a csatornaátöblítés gyakorlatát szerte a világon átvették.

Moszkva kanálisai

A Moszkva alatt húzódó szennyvízcsatorna-hálózat számkivetett társadalomnak ad lakóhelyet, melynek építését az 1800-as évek végén Kasztalski mérnök tervei alapján kezdték meg.

Budapest szennyvízcsatorna hálózata

Köszöni, jól van – de „róla” majd máskor.

A profi duguláselhárító szakemberhez a szennyvízcsatorna, a csatornatisztítás úgy hozzátartozik, mint zsákhoz a folt. Akár „háztartási” a dugulás, akár „ipari”, a szennynek, eltömődésnek mennie kell! Ha úgy gondolja, a hatékony, olcsó duguláselhárítás csak profi szakember csőgörényére és nagynyomású csatornatisztítójára (Woma) bízható, keressen bennünket, itt és itt meg emitt is állunk rendelkezésére.



Miltz Ferenc, duguláselhárító szakember arcképe
Hívja a MILTZ Duguláselhárítást a 06 70 242-0992 telefonszámon 06 70 242-0992 Duguláselhárító szolgáltatásom NON-STOP 24 órás, hiszen a baj nincs tekintettel az időre helyre és napszakra.