Minőségi munka éjjel-nappal a legkedvezőbb áron!


Duguláselhárítás blog
Hasznos tudnivalók és érdekes történetek

A házi duguláselhárítás – van, amit sosem elég…

Miltz Ferenc   2018.04.22 12:15

Öntsünk hetente nagyobb mennyiségű forró vizet a mosogatóba, miután a lefolyót „beáztattuk” némi ecetbe (ne sajnáljuk!). A szódabikarbóna is szuper! Vegyük elő a jó öreg WC pumpát (persze a konyhai célra használandót…), nagy segítség lehet.

Tovább


Valami bűzlik… a fürdőszobában! Talán csak nem a padlóösszefolyó dugult el?

Miltz Ferenc   2018.05.15 16:01

Készüljünk fel arra, hogy a régóta tisztítatlan padlóösszefolyó kitakarítása nem a legkedveltebb munkafolyamatok egyike. Büdös is, nyálkás is, a gusztustalanság netovábbja. Nem csoda, hiszen szőr, haj, szappan és egyéb „nyalánkságok” tapadnak össze olyan stramm gócban, hogy üröm nézni, hát még kiszedegetni. De mese nincs, húzzunk kesztyűt, emeljük ki a díszrácsot, tegyük félre háborgó gyomrunk, és lássunk neki a feladatnak!

Tovább


Gyökérbenövés csatornában

Miltz Ferenc   2018.04.24 08:54

Sok csatorna gyökérbenövésének sajnos eljön az ideje. Ki gondolná, hogy csak idő kérdése és az olyan „apróságok”, mint egy növény hajszálgyökérzete, galád, alattomos, grandiózus bajt hoz a nyakunkra! Ha jót akar önmagának, ne fokozza a bajt azzal, hogy saját maga végzi a duguláselhárítást – hívjon szakembert.

Tovább


Tele a ciszterna! Szikkassza, szivárogtassa!

Miltz Ferenc   2018.04.18 17:45

Nem csak a pohár, a ciszterna is betelhet egyszer! Főleg csapadékban gazdag téli időszakban, amikor nem öntözünk, problémát jelenthet a túlcsorduló ciszterna. Természetesen van megoldás! A fagyhatár alá épített, esővízgyűjtő tartályra kötött dréncsatorna segítségével elszivárogtathatjuk, elszikkaszthatjuk a felesleges csapadékot.

Tovább


Pár gondolat a ciszternáról és telepítéséről

Miltz Ferenc   2018.04.22 12:15

Könnyű dolgunk van, ha meg akarjuk tudni, mekkora ciszternára lesz szükségünk. Emeljük a telefont, nyitjuk a laptopot, a keresőt, érdeklődünk a forgalmazónál, gyártónál. Itt rögtön felvilágosítást is kaphatunk a telepítés mikéntjéről és egyéb ciszternabeépítő fogásokról is. De mire kell figyelni a ciszterna méretének kiszámításához?

Tovább


Az esővíz gyűjtése és tárolása kézenfekvő és hasznos

Miltz Ferenc   2018.04.22 10:00

Minden házon van tető és remélhetőleg ereszcsatorna is, vagy egyéb vízterelő, vízelvezető alkalmatosság, mellyel összegyűjthetjük a tetőre hulló csapadékot és a ciszternába juttatjuk. De mire jó az esővíz? Öntözni, WC-t öblíteni, kerti tavat feltölteni, háziállatok itatására és ezer másra. Becsületesebb esőzéseket követően az ivóvíz akár 60%-át is kiválthatjuk az esővíz felhasználásával, amikor beköszönt a szárazság.

Tovább


Ha ólomcsőben folyik a szennyvíz

Miltz Ferenc   2018.04.02 19:17

Sajnos még napjainkban sem sikerült teljesen kiiktatni az életünkből ezt a fémet. A jó hír, hogy a Fővárosi Vízművek az ő hatáskörébe tartozó szakaszokon javarészt lecserélték ártalmatlan vezetékre az ólom vízvezetékeket, de attól még számtalan cső továbbra is egészségtelen. Ha nem tudjuk, mi a helyzet, inkább folyassuk kicsit a vizet, mielőtt fogyasztanánk.

Tovább


Itt van a tél, itt van újra, rájár a rúd a duguláselhárítóra

Miltz Ferenc   2018.03.26 22:54

Vannak olyan kedves ügyfeleink, akikhez évente többször is ki kell szállni pincét, alagsort szivattyúzni, illetve kimosni a csatornából a bekerült sarat, iszapot, egyéb hordalékot. A vízelvezetőket is rendszeresen kell karbantartani, tisztítani. Evidens, hogy eleve bedugult csőre, ha rájön egy „módosabb” csapadékvíz mennyiség, semmit nem fog érni. A megelőzés mindig egyszerűbb!

Tovább


Befagyott és eldugult…

Miltz Ferenc   2018.03.25 18:22

Március elején még keményen kitartott a havazás és az éjszakai hőmérséklet helyenként elérte akár a -17°C fokot. Ősszel írtuk, hogy senki ne feledkezzen meg a nyaralók, hétvégi házak téliesítéséről és gondoskodjon a fűtetlen, lakatlan helyiségekben álló, vízzel „bánó” berendezések víztelenítéséről. Amennyiben megtettünk minden óvintézkedést, nyugodtan kortyolhatjuk tovább a forralt bort, illatos teát.

Tovább


Egy mosogató duguláselhárítása

Miltz Ferenc   2018.03.24 23:38

Egy érdekes történetet szeretnék leírni egy mosogató dugulással kapcsolatosan. Ahogy az lenni szokott, megszólalt a telefonom, és egy érdi háztartás házi asszonya hívott, hogy eldugult a mosogatója, és szeretné, ha ki mennék hozzájuk és megjavítanám. Mondtam neki hogy semmi akadálya. Két órán belül a címre érkeztem, és el kezdtem spirálos módszerrel a mosogató duguláselhárítását.

Tovább


Zsírfogó telepítése

Miltz Ferenc   2018.03.24 20:14

Bárki mérget vehet rá, hogy a zsír nem csak az érfalak réme! Amikor a zsír „belép” a csatornahálózatba, elkezd lehűlni és megszilárdulni, csökkentve ezzel a csőrendszer szállítási kapacitását és a blokkolja az áramlást. Gyakran előfordul, hogy ez a probléma vezet a csatorna túlcsordulásához és kiömléséhez, ami veszélyezteti a lakosság egészségét és biztonságát. Ahol nagy mennyiségben keletkezik zsíros, olajos melléktermék, kötelezően előírt a zsírleválasztó berendezés.

Tovább


Zsírcsatorna? Vesszen a zsír! Fogjuk meg zsírfogóval

Miltz Ferenc   2018.02.25 18:10

Zsír nélkül nem duguláselhárítás a duguláselhárítás! A legtöbb konyhai lefolyó beszűkülését a zsírnak „köszönhetjük”. A legegyszerűbb mindig a megelőzés, de olyan nincs, hogy nem kerül a hálózatba olajos, zsíros anyag! Azoknál a szolgáltatóknál, intézményeknél, ipari, mezőgazdasági létesítményeknél, ahol nagy mennyiségben keletkezik zsíros, olajos melléktermék, kötelezően előírt a zsírleválasztó berendezés.

Tovább


WWETT Show 2018 - a világ legnagyobb szennyvízfeldolgozó-ipari szakmai konferencia

Miltz Ferenc   2018.02.24 23:56

Idén február 21 és 24. között került megrendezésre a világ legnagyobb szennyvízfeldolgozó-ipari szakmai konferencia az indianapoliszi Kongresszusi Központban. A WWETT Show valóban az év ipari eseménye a duguláselhárítás terén. Közel 600 kiállító részvételével összesen 110 előadásra került sor.

Tovább


Duguláselhárítás panelházban

Miltz Ferenc   2018.02.24 18:34

Pest megye, panel, duguláselhárítás. Vannak, akik a társasházra esküsznek és vannak, akik akkor sem költöznének oda, ha utánuk dobnák a lakást. Elárulom, hogy a dugulás nem kíméli sem a városlakókat, sem a kisebb településen élőket. Szinte nincs olyan panelos duguláselhárítás megbízásunk, amelynél ne említené meg a kuncsaft a WC-n keresztül zajló, élénk társadalmi életet. Ott aztán minden van – állítják.

Tovább


Eltűnőben az emésztőgödrök

Miltz Ferenc   2018.02.04 20:53

Az emésztőgödör használata korszerűtlensége miatt sem túl népszerű manapság és akár rendeleti szinten is előírásra kerülhet a városi szennyvízrendszerre való becsatlakozás. A házi szennyvízelvezető csatorna kiépítése nem túl bonyolult, de ne gondoljuk, hogy csak úgy tervezés nélkül nekieshetünk.

Tovább


Csövek, csatornák, csatornacsövek

Miltz Ferenc   2018.01.21 21:25

Előbb-utóbb minden csatorna „életében” eljön az pillanat, amikor eldugul, elreped, vagy eltörik. Mindez megtörténhet azért, mert elöregszik vagy azért, mert nem megfelelően volt karbantartva, de akár megeshet, hogy nem figyeltünk eléggé, mi kerül a lefolyóba. Probléma forrása lehet az is, ha nem megfelelő méretű csövet alkalmaztak kivitelezéskor.

Tovább


Dugulás a tetőcsatornában? Lehetséges!

Miltz Ferenc   2017.12.30 17:25

Sokat árthatunk az épületnek, ha a tetőcsatorna-rendszer nem megfelelő. A pontos tervezéssel, méretezéssel, hibátlan kiépítéssel és a csatorna megfelelő anyagának kiválasztásával elejét vehetjük annak, hogy nagyobb esőzéskor a csatorna túlfolyjon és áztassa a falat. Ahogyan a szennyvízcsatorna esetében sem, így itt sem érdemes amatőr megoldásokkal kísérletezni ezért javasolt, hogy megbízható szakemberre bízza a munkát vagy kérje ki tanácsát. Hogy miért érdemes?

Tovább


Így használd a vizet! Gondolatok a tudatos vízfelhasználásról

Miltz Ferenc   2017.12.29 19:49

Ügyfeleink jelentős része igyekszik a vízfogyasztását mérsékelni. Tudjuk, hogy ez többnyire kényelmetlen és gyakran jár azzal, hogy bizonyos megszokott kényelmi funkciókról lemondunk. Mi duguláselhárító szakemberek becsüljük azokat a tudatos vízfogyasztókat, akik azon igyekeznek, hogy mindig csak az adott helyzet által indokolt vízmennyiséget használják fel. A MILTZ Duguláselhárítás égisze alatt is igyekszünk gondot fordítani a környezet védelmére, ezért is propagáljuk a víz védelmét és az energiatakarékos megoldásokat.

Tovább


Számítástechnika kontra duguláselhárítás

Miltz Ferenc   2017.12.16 15:12

A duguláselhárítás szakembereinek sok tennivalóval kell megbirkózni. Bár úgy tűnik, az egész annyiból áll, hogy bejelentjük a bajt, kijönnek, megszüntetik, fizetünk, és elmennek. De ha végiggondoljuk, belátjuk, a háttérmunkálatok éppolyan széles feladatkört rónak az elhárítókra, mint bármely más szolgáltatóra a sajátja.

Tovább


Utazás a szennyvízrendszerben - 1. rész

Miltz Ferenc   2017.11.08 12:07

Ki gondolja azt, hogy a XXI. században a szennyvízzel könnyű elbánni? Abban a korszakban, amikor lassan már az időutazás is hihetővé válik… Ha úgy véli, mit nekünk ez a feladat, téved! Meglehet, előbb utazunk vissza a jövőbe, minthogy a szennyvizet sitty-sutty elintézzük. Sajnos ez az egyetlen dolog, amin még maga Chuck Norris is erősen töri a fejét… Bízzunk benne! Addig azonban kénytelenek vagyunk mi magunk ellátni a szennyvíz baját.

Tovább


Nyaralók, hétvégi házak víztelenítése, téliesítése - 2. rész

Miltz Ferenc   2017.11.05 20:52

Előző téliesítésről írt cikkemben érintőlegesen megemlítettem, hogy Magyarországon a fagyhatár a föld alatt 0,8 méterig fennállhat. Viszont nem beszéltem, arról, hogy mi történik, ha a csőrendszer a fagyhatár felett fut. Nem is fogok. Azért nem, mert szerintem mindenki számára egyértelmű, hogy mennyivel fokozottabb az elfagyás veszélye. Ha a baj megtörtént („jégdugó” alakult ki a csőben), akkor megpróbálhatja házilag kiolvasztani a „szörnyet” (forró víz, só és egyéb házi praktikák), de ha a jégdugó magja szilárdabb anyagból áll össze, mely gyönyörűen összefagyott a szennyvízzel, akkor valószínűleg nem fog sikerülni. Ha pedig mindez visszafolyik, muszáj lesz duguláselhárító szakembert hívni.

Tovább


Nyaralók, hétvégi házak víztelenítése, téliesítése - 1. rész

Miltz Ferenc   2017.10.29 21:05

Nem kérdés, hogy a tél közeledtével téliesítjük gépkocsinkat, bevisszük a hideget nem kedvelő növényeinket, elhelyezzük szigetelőhurkáinkat az ablakközökben. Azonban ha gondosak és előrelátóak vagyunk, nem csak ezeknek teszünk eleget, hanem időben víztelenítjük nyaralónk, hétvégi házainkat (házaink) csőrendszerét. A MILTZ Duguláselhárítás természetesen nem csak duguláselhárítási feladatoknak tesz eleget, hanem szívesen állunk rendelkezésére, hogy ingatlanát időben és szakszerűen téliesítsük - pénzt és felesleges idegeskedést spórolhassunk Önnek.

Tovább


A szennyvízrendszer és csatornázás kialakulása

Miltz Ferenc   2016.12.20 16:45

Nem mondom, hogy a szennyvízcsatorna egyidős az emberiséggel, de számomra meglepő, hogy már az ókorban, i.e. 514-ben, Rómában, megépült egy bámulatra méltó építmény, a „Nagy Kloáka”, azaz a Nagy Szennyvízcsatorna (Cloaca Maxima). A csatornahálózat elsődleges célja eleinte csak a talaj- és csapadékvíz elvezetése volt.

Tovább