Minőségi munka éjjel-nappal a legkedvezőbb áron!

Befagyott és eldugult…

  


Március elején még keményen kitartott a havazás és az éjszakai hőmérséklet helyenként elérte akár a -17°C fokot. Nem tévedtek a tavalyi időjárás előrejelzések, hogy a tél el fog húzódni.

Ősszel írtuk, hogy senki ne feledkezzen meg a nyaralók, hétvégi házak téliesítéséről és gondoskodjon a fűtetlen, lakatlan helyiségekben álló, vízzel „bánó” berendezések víztelenítéséről. Amennyiben megtettünk minden óvintézkedést, nyugodtan kortyolhatjuk tovább a forralt bort, illatos teát.

Márciusi tél
Márciusi tél

Mikor lehetünk nyugodtak, a téliesítést illetően?

Például, akkor ha maradéktalanul leengedtük, eltávolítottuk a csatornákból, csövekből a vizet. Már kisebb, megrekedt víz, szennyvíz is bajt okozhat, hiszen a folyadék megfagyása térfogat-növekedéssel jár, simán szétfeszíti a csatorna falát.

Megesik, hogy duguláselhárítás közben a fagyhatár felett kiépített csatornahálózattal találkozunk. Ilyenkor mindig felhívjuk a figyelmet, hogy nem jó ez így, hiszen a fagyveszély erős hideg esetén még 1 méter mélyen is jégdugót okozhat.

A bűzelzárók ravasz kanyarulatokkal rendelkeznek, ahol elég egy-két deciliter pangó folyadék…

Az elfagyások házi feloldására, és megelőzésként a sós forró vizet tudom javasolni. Vegyszert: csak ha minden kötél szakad! Megtehetjük, hogy nem zárjuk el a csapot, ám egy erősebb fagynál ez édeskevés – simán elfagy, ráadásul a vezetéket is szétrepesztheti! Ha nem, akkor sem ideális megoldás, hiszen vízpazarlással jár.

Pest megye és Fejér megye nagyobb városaiban kevesebb a fagynak felróható dugulás okozta kellemetlenség. Jobbára kisebb falvak idősebb lakosainál kell jégdugó miatt duguláselhárítást végezni, Ők nem használnak annyi vizet, könnyebben dermed bele a szennyvíz a csatornába. Főleg, ha nem lejt eléggé a rendszer és gyökérbenövés is fokozza a dugulás kialakulásának kockázatát.

Elengedhetetlen, hogy vízóráinkat is megfelelően szigeteljük! Ha elfagy a vízóra, akkor kevés a duguláselhárítási szakember!

A 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet kimondja, hogy az elégtelen fagyvédelem (ergo: a fogyasztó gondatlansága) miatt bekövetkezett vízmérő meghibásodása nem a vízmű felelőssége és annak cseréjét a fogyasztó fizeti!


Kiemelten fontos a vízmérő akna és a házi vízvezeték fagy elleni védelme

Javasoljuk, hogy kísérjék figyelemmel folyamatosan, télen is, lakatlan nyaralónkat, hiszen ha mégis közbejött valami malőr, nagyobb eséllyel vesszük észre (és nem fog annyiba kerülni), ha mondjuk az aknában szétfagyott berendezésből folyamatosan ömlik a víz…

A jég okozta gócot általában felolvasztással és egyéb „varázslatokkal” orvosoljuk.



Miltz Ferenc, duguláselhárító szakember arcképe
Hívja a MILTZ Duguláselhárítást a 06 70 242-0992 telefonszámon 06 70 242-0992 Duguláselhárító szolgáltatásom NON-STOP 24 órás, hiszen a baj nincs tekintettel az időre helyre és napszakra.