Minőségi munka éjjel-nappal a legkedvezőbb áron!

Csövek, csatornák, csatornacsövek

  


Előbb-utóbb minden csatorna „életében” eljön az pillanat, amikor eldugul, elreped, vagy eltörik. Mindez megtörténhet azért, mert elöregszik vagy azért, mert nem megfelelően volt karbantartva, de akár megeshet, hogy nem figyeltünk eléggé, mi kerül a lefolyóba. Probléma forrása lehet az is, ha nem megfelelő méretű csövet alkalmaztak kivitelezéskor.

Csövek, csatornák, csatornacsövek
Csövek, csatornák, csatornacsövek

Az elzáródás közvetett oka lehet, amikor a csatorna anyaga egyszerűen elöregedett és emiatt könnyebben eltörik főleg akkor, ha külső szennyvízvezetékről beszélünk: erősebb fagyok, egyéb természeti hatások meggyengítik, kikezdik a csatorna anyagát, aztán jön egy nagyobb nyomás (pl. meghozza a teherautó az évi tüzelőt) és az könnyen beroppanhat. Ha nem is érezzük rögtön ennek következményét, higgyék el, beérik az eltömődés! Először némi föld, kavics kerül a csatornába, amit a kifolyó szennyvíz még mozgat, lazít, odébb mos – de nem eléggé –, aztán a kupac egyre nagyobb lesz, míg el nem zárja a szennyvíz útját.

Ott vannak még a növényzet gyökérbenövése okozta problémák: potenciális dugulási gócforrás! Nem egy településen jártunk duguláselhárítás okán alattomosan benövő gyökerek miatt. Szép hosszú sort tudok prezentálni: csak Pest megyében Zebegényben, Gyömrőn, Szigetcsépen, Fejér megyében Székesfehérváron, de messzebb, Győrben és persze Budapest számtalan kerületében szüntettük meg a dugulást, melynek oka a csatornába bekúszó gyökércsomó volt.

Működőképes csatornarendszerek, csőrendszerek híján nagy gondban lennénk!

Beszéljünk kicsit a csatornákról. Nem, nem a hétköznapi értelembe vett vezetékekről, hanem az épített, megerősített folyóágyakról, illetve az új mesterséges medrekről. Ezek a csatornarendszerek elsősorban a belvizek, mezőgazdasági, ipari vizek, szennyvizek és öntözővizek elvezetését hivatottak szolgálni. Ezen kívül hajózási terep is, hiszen zömmel folyók medréről van szó. Az ilyen jellegű csatornák fontos csomópontok, „kereszteződések” a vízelvezetésben, de jelentős szereppel bírnak a folyószabályozást illetően is.

Érdekességképpen ugorjunk vissza az időben, és nézzünk kicsit távolabbra! Már az ókorban, i. e. 500 körül szorgos munkások építették Kínában azt a csatornarendszert, mely ma már a Világörökség részeként a Föld legkiterjedtebb mesterséges vízi útja. Ez a Nagy-csatorna és a Jangce mellett fekvő, vízi úton nehezebben megközelíthető vidékeket, településeket kötötte össze akkortájt és ma is. Említhetnénk a Nílust Egyiptomban, ahol szintén csatornarendszerekkel kerülték ki a folyó nehezebben járható szakaszait.

A gáz- és ivóvízellátás, a drénezés, öntözés és épületgépészet főhősei pedig a műanyag csővezetékek – felhasználási területük szinte felsorolhatatlan.

Letűnt korok azbesztrostos, cementes eternithálózatai…

Hála a kutatásoknak, fejlesztéseknek, fény derült olyan tényekre, amelyek érintik a duguláselhárítást is. Például, hogy egyes anyagok bizony karcinogének (rákkeltő hatású), például az azbeszt. Egyre gyakrabban botlunk, illetve ásunk bele elavult, környezetünkre és ránk is veszélyes szerelvényekbe. Pest megyében, ahol a csatornázás általában régi építésű (Maglódon, Vecsésen, Mikebudán, Nagykátán a duguláselhárítás csatornacserével egészült ki) gyakrabban kerül sor emiatt csatorna-, vagy csőcserére. Ennek örülünk, hiszen kevesebb azbeszt terheli a talajt.

Azt gondolnánk, hogy a duguláselhárító munkaköre unalmas és egyhangú, de biztosíthatom az olvasót, hogy ez egyáltalán nem így van. Nem csak azért, mert minden elzáródás megszüntetése más és más. Cégünk, a non-stop működő MILTZ Duguláselhárítás fő profilja mellett csatornaépítéssel, kamerás, műszeres csővizsgálattal, magasnyomású csatornamosással, nyomvonal megállapítással és szivattyúzással is kiegészíti szolgáltatási körét.

Csatornázás PVC csővel
Csatornázás PVC csővel

Ma már szigorú előírások vonatkoznak a csatornakiépítésekre. Speciális (cső)rendszer szükséges a szennyvízcsatornához is. Ez a közműhálózat „tortájának” egyik pótolhatatlan „szelete”. Ehhez mérten tervezése, kiépítése bonyolult és komplex; természetesen az ivóvíz-, villamosenergia-, gázellátó- és hőellátó-hálózatokra épp ilyen szigorú kívánalmak vonatkoznak.

Nem csak a szállítandó anyagtulajdonságokat, a vezeték anyagát, futásirányát vagy fekvési mélységét kell figyelembe venni, hanem a befogadó talajt is. Számtalan vizsgálat, számítás előzi meg a terveket, és kiépítésük szinte centiről-centire történik. Főleg, ha a hálózat ágyát csak robbantással lehet kibontani.

Mindenféle csatornahálózat-tervet megelőz a talajvizsgálat, majd annak osztályozása. Attól függően, hogy homokos, agyagos, löszös, tömör agyagos, kavicsos, köves, kőzúzalékos, márgás, sókkal kötött, palás, homokköves sorolják be az egyes osztályokba. A legkönnyebben megmunkálható talaj I-es, a legnehezebben kezelhető pedig a VII-es osztályba sorolt talaj. Előbbi eltávolításához elég lapát és ásó, viszont utóbbinál durvább beavatkozásra, akár robbantásra is szükség lehet.

A szennyvízkezelés problémája a népesség növekedésével arányosan nő. Köszönhetően a megoldáskeresésnek, a szennyvízelvezetés egyre hatékonyabban történik. A gravitációs technológia síkvidéken jóval mélyebb fektetést igényel, mint a jelentősebb szintkülönbségekkel bíró területeken. Előbbinél átemelők segítségével pótolható a lejtés, amely a topográfiailag előnytelen helyzetű adottság viszont hihetetlenül költséges kivitelezéssel jár!

Topográfiai viszonyok miatt szükséges nyomóvezetékes bekötés
Topográfiai viszonyok miatt szükséges nyomóvezetékes bekötés

A költségek csökkentésére különféle újításokkal próbálkoznak: vákuumos, illetve nyomás alatti, kényszeráramoltatású szennyvízelvezetéssel. Szivattyúk közbeiktatásával már a felhasználónál beemelő akna működik, ahonnan meghatározott nyomással kerül a szennyvíz a telepre. A vákuumos eljárásnál központi vákuumgépház mozgatja a szennyvizet. Nem kell mély csatornaágy, a vezeték közvetlenül a fagyhatár alatt futhat.

Nagy előny, hogy ezekhez a megoldásokhoz jóval kevesebb talajmegmunkálásra van szükség és kisebb csőátmérővel is remekül működik a hálózat. Viszont jelentősebb energiát igényel, sűrűbben kell karbantartani és fokozottabban kell számolni a géppark kopásával is.

15 éve foglalkozom dugulások megszüntetésével, elhárítással és csatornaépítéssel. Rengeteg tapasztalattal a hátam mögött kezdtem saját vállalkozásba. Úgy gondolom, hogy nincs az a csatorna, ami meglepetést tudna okozni. Pest megyében, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyében, Fejér és Komárom-Esztergom megyében is szívesen megoldjuk a gócokat, megszüntetjük a dugulásokat.

A csatorna anyaga

Az, hogy miből van a csatorna anyaga, roppant fontos momentum, de messzemenően kevés ahhoz, hogy jól működő csatornánk legyen! Számtalan, egymással összefüggő tényre kell figyelni.

Hogy némi rálátást kapjunk: talaj anyaga, tömörítettsége, más jellegű közművek futása, fektetési mélység, várható szennyvízhozam, csatornahossz, átmérő, bukó-, fordítóakna per darab, rákötés-szám, lejtésszög, felszíni forgalom stb.

Miután az olyan alapvető tényekre fény derült, mint a talaj és a cső kapcsolata, megtörténtek a geodéziai felmérések. Így meglesznek azok a szükséges hidrogeológiai, talajmechanikai szakvélemények, ami után már neki is láthatnak a cső anyagának, méretének, kiválasztásához.

Gyökérbenövés a csatornahálózatba
Gyökérbenövés a csatornahálózatba

A szennyvízcsatorna-csere érdekes „hozományokat”, meglepetéseket eredményez a MILTZ Duguláselhárítás szakembereinek, főleg régi vezetékek tekintetében. Összefutottunk mi már betoncsövekkel (Péren), azbesztcementes (Pomázon, Abonyban), öntöttvas (Tarjánban, Csóton), kőagyagos (Nagykőrösön), elaggott hálózattal is.

Amikor dugulás elhárításához hívnak bennünket, soha nem tudjuk, mi vár ránk. Sajnos előfordul, hogy fel kell ásni az udvart, cserélni kell a csatornát, mert az eltömődés a kővel, zsírral telerakódott, sokszor fagyökérrel átszőtt, beroppant hálózatban tömörödik össze.

Garancia, kontra duguláselhárítás

Vannak esetek, amikor az eltömődés oka nem derül ki az elzáródás megszüntetésével, csupán csak átmeneti megoldás születik. Ekkor a gond gyökere mélyebb, a probléma bonyolultabb, mintsem első duguláselhárítás alkalmával az kiderülne. A MILTZ Duguláselhárítás maximalista: cégünk az átlagnál hosszabb, három havi garanciális időt biztosít. Ha a góc újra beköt és fel kell oldani, garanciaidőn belül térítésmentesen hárítjuk el a hibát. Ez nem vonatkozik a felelőtlen használatra (lefolyóba beledobott vatta, pelenka, beesett WC-„dezodor”…), viszont minden csőtisztítás, csatorna duguláselhárítás ideértendő.

Miltz Ferenc csatornatisztítás közben (WOMA)
Miltz Ferenc csatornatisztítás közben (WOMA)

A csatorna (alap)anyaga napjainkban elsősorban a műanyag. Ez variálható egyéb anyagokkal, melyek fokozzák a hálózat strapabírását, akár fizikai, akár kémiai terhelésről van szó. Nem ritka például az öt rétegű, szendvicsszerkezetű cső: a külső, illetve belső polietilén között egy-egy ragasztóréteg fogja közre a magot, az alumínimucsövet.

A műanyagcsövek remekül szerelhetőek, kifogástalan csatornajáratok alakíthatóak ki és alkalmazkodnak bármiféle kitételhez. Rugalmasak, visszanyerik formájukat, avagy merevek, attól függően, hogy mi az optimális a rendszer számára. Természetesen erre nagy ráhatással van, megfelelően tömörítették-e a cső ágyát. A szakszerűtlenül végzett rugalmas betömörítés a közműhálózat ellensége!

Kis műanyag-történelem

Bőven rendelkezünk annyi tapasztalattal, melyből biztonsággal levonhatóak a konzekvenciák: A rugalmas, műanyagokból készült aknák, csatorna és csőrendszerek élettartama magasabb, könnyebb és hatékonyabb a kiépítésük, jobb a vízzárásuk.

Műanyag nélkül, nem túlzás állítani: megállna az élet! Számítógépek, se elektromos berendezések, autók, könnyűipar – elképesztően sok felhasználási területen elemi a műanyag! A műanyagipar az egyik legsebesebben fejlődő iparág, fejlődésének felívelése töretlen.

Minek köszönhetjük a műanyag szennyvízcsöveket? Nem mennék bele a kémiába és magába a műanyagba sem különösebben, hiszen portálunk elsődleges célja a duguláselhárítás és az ahhoz viszonylag szorosan kapcsolódó témakörök, viszont érdekes, micsoda robbanásszerű diadalutat járt be a szintetikus műanyag.

Jó, ha nem siklunk el a tény felett: nem csak mesterséges, hanem természetes polimerekkel kezdődött az egész! A természetes gyanták, mézgák, az aszfalt, a cellulóz – több ezer éve használjuk! Nem csalás, nem ámítás!

Mielőtt megindult az „igazi”, mai értelembe vett műanyaggyártás, egyáltalán: mielőtt bárki elkezdett volna foglalkozni vele, miért, miből, mitől, meddig, merre, már elindult a természetes polimerek transzformálása, mégpedig a vulkanizálással. Gumiipar, bizony! Goodyear! Ki ne ismerné? Nitrocellulóz, celluloid!

Az első szintetikus műanyag a bakelit volt.

Sztori: Szigetmonostoron (itt egy összefolyó dugulását kellett megszüntetnünk) és Gödön (itt a hihetetlen mértékben elzsírosodott mosogató nem folyt le, de az elzáródás igazi gócpontja egy hullámcsat volt) két ügyfelünknél hihetetlen mennyiségű bakelitlemez-gyűjteményre csodálkozhattunk rá!

Igen! Már időszerű volt a csatorna szakszerű duguláselhárítása

Káván (családi ház, alagsor: vízszivattyúzás miatt kellett kiszállnunk, egyúttal magasnyomású csatornamosásra is sor került az udvarban) a szoba falát borították a jó öreg Hungária Együttes, és Korda Gyuri lemezek, Tatárszentgyörgyön (fürdőösszefolyó eldugulás: csőgörénnyel oldottuk a gócot) igaz nem bakelit, hanem CD-lemezek lógtak szépen visszaverve a fényt. Nem volt gyenge látvány!

Több tíz évig tartott, mire az 1930-as évek táján Hermann Staudinger álláspontját magáévá tette a tudóstársadalom: márpedig makromolekulák igenis léteznek és ezek igazából jól meghatározható, kis szelvények, változó hosszúságú, fonal alakú polimerekkel, melyek kovalens kötéssel kapcsolódnak. Innentől aztán nem volt megállás!

PVC vezeték 1936-ban Berlinben került először föld alá, hogy vezesse a vezetnivalót – napjainkban is. Vannak műanyagok, melyek jobban bírják a hőt, mint mások, de kevésbé a vegyi anyagokat. Vannak, melyek a terheléssel szemben ellenállóbbak, de ridegebbek. Akadnak hőre lágyulók és hőre keményedők (bakelit, műgyanta). Léteznek könnyebbek, nehezebbek. Jó hőszigetelési mutatószámmal rendelkeznek, hőtágulási képességük a fémekét nagyságrendekkel meghaladhatja.

Kevés olyan (van egyáltalán?) területe van az életnek, melyben ne kapnának szerepet a műanyagok.

Itt a piros, hol a … duguláselhárító?

A színes szennyvízcsövekről jutott eszembe: Jászkarajenőn hárítottunk el egy dugulást, a WC dugult el, az istenadta – állította a tulaj. Ám, mire kiértünk (pedig viszonylag gyorsan megérkeztünk) már a fürdőben a padlóösszefolyóból is kidolgozta magát a szennyvíz, a mosogatóból pedig torokhangú szmötyiböfögés hallatszott.

A profi duguláselhárító mit tesz ekkor? Kideríti, mi, hol, miért tartja rabságban a szmötyit, mi az elakadás oka. Tudják, mint a pszichológus: visszamegyünk a kezdetekhez, és feloldjuk a gócot. Nos, itt egészen egyedi okra bukkantunk! Lementünk a pincébe, nem vajat csipegetni, mint a mondókában, nem is borozni/sörözni – sajnos. Egész egyszerűen a körmére néztünk a szennyvízelvezető csőnek, mert ott futott ki a házból. Meg is találtuk. Ott haladt a nyomorult a vegyes tüzelésű kazán kürtje mellett/felett. Szorosan ott. Nagyon szorosan… Ennek lett az eredménye, hogy a szennyvízvezeték meglágyult, eldeformálódott, összelapult, elég rendesen. Csoda lett volna, ha azon keresztül kifér egy nagyobb darab … szenny. Elég blőd ok, de bizony számolni kell azzal, hogy nem minden műanyag bírja a hőt!

Remek dolog, hogy a cső színéből következtethetünk a felhasználási területre, módra! A különféle színben pompázó csövet gyártó cégek nem a divattrendeknek akarnak megfelelni – ezzel is a duguláselhárító, csatornázó, vízvezeték-, fűtésszerelő, egyéb csővel, vezetékkel dolgozó szakemberek munkáját könnyítik meg.

Szürke, sötétszürke, fekete, sárga, kék, narancssárga, okker, különféle színű csíkkal jelzett csövek hevernek a raktárakban: öröm nézni. El-elmosolyodom, amikor visszagondolok a TÜZÉP-ek aranykorára, ahol megvettük a mosogatócsőnek valót, aztán otthon, akár öngyújtó és egy erősebb kés elég volt az idomításhoz, ragasztáshoz.

Manapság nehéz a laikusnak: szédítően nagy a kínálat, viszont profi mesterekkel, korszerű szerelvényekkel biztosak lehetünk abban, hogy nem fog kéthetente apa a mosogató alá bújni, mert csöpög…

A tervezőmérnők tudni fogja, milyen műanyagból (PVC, PTFE, KG, PP, PE, PS, PET, ABS, PEEK) készült csőből tervezze, építse ki a hálózatot. A duguláselhárító szakember pedig ismeri, milyen csővel, technikával oldja meg a cserére szoruló cső pótlását.

A számtalan kötéstechnika, fittingek, tokos-gumigyűrűs, ragasztásos, forrasztásos, gyorskötő-idomos, roppantógyűrűs-idomok, speciális eszközöket, kalibrátort, egyebeket igényelnek. És hozzáértőt!

És hogy Jászkarajenőn hogyan végződött a duguláselhárítás?

Ahogy írtam fentebb: miután kiderítettük a dugulás okát (engedtünk a szíves invitálásnak, ittunk egy kávét, közben egyikőnk elugrott megfelelő méretű szennyvízcsövet vásárolni), megtettük a szükséges „óvintézkedéseket”, mellyel elejét vehetjük a nagyobb mértékű szennyeződésnek. Magyarán: beöltöztünk, lefóliáztunk, megtettük amit lehetett, hogy minél kevésbé mocskolódjon a környezet. Már csak azért is, mert ezzel saját munkánkat is megkönnyítjük: a munkaterületet tisztán adjuk át, miután megszüntettük a dugulást.

Szerencse, hogy aznap korán volt, az idő pedig enyhe, így nem fűtöttek még be. Viszonylag könnyű volt a problémát megoldani, a délután már Tóalmáson, majd Szentendrén talált minket, ahol az elzáródás oka a ma…

A MILTZ Duguláselhárítás nem retten vissza semmitől! Hívjon bizalommal, megyek és hárítok!


Miltz Ferenc, duguláselhárító szakember arcképe
Hívja a MILTZ Duguláselhárítást a 06 70 242-0992 telefonszámon 06 70 242-0992 Duguláselhárító szolgáltatásom NON-STOP 24 órás, hiszen a baj nincs tekintettel az időre helyre és napszakra.