Minőségi munka éjjel-nappal a legkedvezőbb áron!

Dugulás a tetőcsatornában? Lehetséges!

  


Sokat árthatunk az épületnek, ha a tetőcsatorna-rendszer nem megfelelő. A pontos tervezéssel, méretezéssel, hibátlan kiépítéssel és a csatorna megfelelő anyagának kiválasztásával elejét vehetjük annak, hogy nagyobb esőzéskor a csatorna túlfolyjon és áztassa a falat.

Ahogyan a szennyvízcsatorna esetében sem, így itt sem érdemes amatőr megoldásokkal kísérletezni ezért javasolt, hogy megbízható szakemberre bízza a munkát vagy kérje ki tanácsát. Hogy miért érdemes?


Falevelek a tetőn. Veszélyben az ereszcsatorna!
Falevelek a tetőn. Veszélyben az ereszcsatorna!

Mire figyeljen?

A tervezőnek több tényezőt figyelembe véve kell kiszámolni, hogy mekkora átmérőjű és hosszúságú csatornára lesz szükség. Számolni kell a tető nagyságával, anyagával és a lejtési szöggel, eleget kell tenni a biztonsági kitételeknek is.

Tervezéskor alapvető lépés, hogy kiszámoljuk a tetőről levezetett nagyobb csapadékmennyiség milyen mértékű elvezetést igényel (pl. megfelelő méretű vízelvezető árokba kerül továbbításra a csatornarendszerből). Ezzel hatékonyabban elejét vehetjük, hogy a későbbiekben duguláselhárítókat kelljen hívni, vízszivattyúzás okán. Bár létezik, olyan özönvízszerű esőzés, aminél ezt lehetetlen elkerülni.

Mire figyeljen a rendszer kiválasztásakor?

  • Az anyagbeszerzés előtt egyeztessen a kivitelezést végző szakemberrel.
  • Az adott igénybevételnek megfelelő anyagú ereszcsatornát válasszon.
  • Olyan csatornát válasszon, amihez minden szükséges elem és tartozék könnyen beszerezhető.
  • Válasszon olyan gyártót, aki garanciát vállal a termékre. Ellenőrizze, hogy nagy múltú, biztos hátterű gyártó áll-e mögötte?
Egy régi ereszcsatorna
Egy régi ereszcsatorna

Természetesen a MILTZ Duguláselhárítás szívesen tesz eleget vízszivattyúzási feladatoknak, hiszen nem csak dugulást hárítunk el, hanem egyéb, releváns problémát is megoldunk. Kisebb-nagyobb vízvezeték-szerelői munka, csatornaépítés, csatornatisztítás, kamerás csővizsgálat, vízszivattyúzás, vízszivárgás helyének megkeresése, nyomvonal megállapítása.

Forduljunk a duguláselhárítókhoz, ha eldugult a csatorna!

Vannak helyzetek, melyekben szintén ajánlatos hozzánk fordulni: hihetetlen gondokat okozhat például a berohadt falevél a csurgóban! Rád, Csővár, Kisoroszi: ide többször jártunk emiatt az eresz eltömődését megszüntetni. Láttunk ötletes megoldásokat is a falevelek csatornába kerülésének megakadályozására, amit érdemes megfontolni, ha belefér a költségvetésbe (csatornára pattintható háló):

Ereszcsatornára pattintható lombrács

Léteznek speciális lombgyűjtő kosarak is, amiket az ejtőcsőben kell elhelyezni. Azonban ha jól belegondolunk, akkor ezek nem sokat érnek, mert ha feltelnek, ugyanúgy elzárják a víz útját. A legjobb megoldás még mindig a csatornára felpattintható hálós rendszer vagy levélfogó rács.

Nem csak az eltömődés okozhat gondot, ugyanis megeshet, hogy a kemény téli fagy szétnyomja az csatornaillesztéseket. Ezeket tavasszal mindenképpen korrigálni kell, mert szintén a falak szétázása lehet a kellemetlen eredmény.

A vezeték felfüggesztési pontjainak meghatározásán is sok múlik. Általában a horganyzott ereszcsatorna a befutó (Aszódon és Alsónémediben nagyon szép, cizellált csurgó-könyököket láttunk), de egyre gyakrabban vásárolnak műanyagból készült vízelvezetőt. Nagy a választék, nem csak szín, hanem forma tekintetében is igyekeznek a gyártók a vásárlónak megfelelni. Nem csoda, hiszen egy ízléstelenül megválasztott eresz tönkrevághatja a legcsodásabb épület stílusát is.

Ellenőrizzük, tartsuk karban a csatornát

Eldugult kimeneti vízelvezető nyílás
Eldugult kimeneti vízelvezető nyílás

Azzal, hogy a tetőcsatornát kiépítettük még nincs vége a munkának. A vezetékek, csövek, csatornák természete olyan, hogy hajlamosak eldugulni, legyen az szennyvíz vagy tetőcsatorna. Megtehetjük, hogy nem törődünk a dologgal, hiszen profi duguláselhárítókkal gyorsan likvidálhatjuk a gócot, de sokkal egyszerűbb, ha időnként – éppen úgy, ahogyan a lakásban futó szennyvízvezetékek esetében – karbantartunk (pl. időnként kiszedjük az őszi lehulló faleveleket a csatornából). Vannak esetek, amikor a megelőző karbantartó tisztításhoz is érdemes duguláselhárító szakembereket hívni, például, ha magasan fut a csatorna. Nagyon fontos, ha mi mászunk fel az ereszhez, tegyünk meg minden óvintézkedést, nehogy leessünk. A munkavédelmi előírások betartása ebben az esetben is kötelező!

Ha csapadékos szezon van és mértéktelenül dől az égi áldás, folyamatosan cseng a telefon. Nem győzünk az e-mailekre reagálni és rengetegen hívnak bennünket, elsősorban a vizet kiszivattyúzni a mélyebben fekvő helyiségekből, pincéből vagy aknákból. Általában a nagy esőzések idején válik világossá az is, hogy az ereszcsatorna eldugult: ilyenkor aztán a csurgó orrán-száján ömlik a víz, kivéve ott, ahol folynia kellene.

Lapostető vízelvezetése

A lapostetőn történő csatornadugulások szintén megérnek egy misét. Ha a lefolyó a beltérben van és a szűrő nem tölti be funkcióját, esetleg elcsúszott a fedele, sok „érdekes” dolog patronálhatja egy góc létrejöttét. A lapostetők kültéri vízelvezetési rendszerében nem történik extrémebb eltömődés, mint a meredekebb lejtésű tetőknél. Utóbbinál szerencsésebb, hogy nagyobb lendülettel bukik a víz, ami jobban kimossa az esetleg a csatornába kerülő, abba betapadó, beakadó gátakat.

Hazánkban sok épületen van lapostető, amelyek lejtésnek legalább 2%-osnak kell lenni. A tervezőnek a vízgyűjtő terület nagyságára, a vízút hosszára és egyéb speciális tényezőre még fokozottabban kell figyelnie, mint a hagyományos tetők esetében. A vízelvezetési előírások szigorúak. Ha valamilyen okból nem teljesíthetőek teljes mértékig, a tető megkapja a „különleges szerkezet” jelzőt. Nem kell kétségbeesni, mert szigetelőanyagokkal korrigálható a probléma.

Perbálon - ahol szintén dugulást hárítottunk el - találkoztunk olyan lapostetővel, ami befelé lejtett.

A lapostető másik hátulütője – főleg régi, korszerűtlen, amortizálódott épületek esetében -, hogy vízelvezetés ide vagy oda, a szigetelés megadja magát a kornak, időjárásnak és beázik. Még anno Pándon teregettünk le mindenféle kéznél lévő fóliával egy tetőt gyorssegélyként a duguláselhárítási szakmunka után, mert a csillár nem a fényt, hanem a vizet szórta.

Tura nevű település ötlik eszembe még a csurgóról , ahová szintén hívtak bennünket, hogy dugulás van. Vérbeli szomszédháborúba cseppentünk, mert a vízelvezető csatorna a szomszéd átnyúló almafájáról leesett termésétől dugult el… Hát, nem volt könnyű duguláselhárítás! Más volt a helyzet, mint falevelek esetében…

A MILTZ Duguláselhárítás nem retten vissza semmitől! Hívjanak bennünket, megyünk és hárítunk!


Miltz Ferenc, duguláselhárító szakember arcképe
Hívja a MILTZ Duguláselhárítást a 06 70 242-0992 telefonszámon 06 70 242-0992 Duguláselhárító szolgáltatásom NON-STOP 24 órás, hiszen a baj nincs tekintettel az időre helyre és napszakra.