Minőségi munka éjjel-nappal a legkedvezőbb áron!

Ha ólomcsőben folyik a szennyvíz

  


Az ólom már az ókori Róma idejében is kedvelt fém volt: könnyen megmunkálható, nem rozsdásodik! Azt a fontos momentumot, hogy az ólombánya munkásai elég betegesek és korán halnak, laza csuklómozdulattal besöpörték a szőnyeg alá.

Nem csak edényeket, pénzérméket készítettek ebből az „áldásésegybenátok” anyagból, hanem az iparban (építő, hajó) is felhasználták. Az élelmiszerek sem úszták meg! Az ólomedényben tárolt bor ecetsava például reakcióba lépett a fémmel, ennek édes terméke az ólomcukor, melytől nem csak a bor lett édesebb, hanem nyakon öntötték vele a gyümölcsöt is és tartósításra is príma volt. És milyen mérgező…

Elgondolkodtató, hogy vajon a XIX. században nem tudták, hogy az ólom árt az emberi szervezetnek? Valószínűleg így van, hiszen nem használták volna úton-útfélen víz- és szennyvízvezetésre…

Sajnos még napjainkban sem sikerült teljesen kiiktatni az életünkből ezt a fémet. Pest megyében, Fejér megyében, és főleg a nagyobb városokban (Aszód, Budakeszi, Cegléd, Dabas, Dunakeszi, Érd, Gödöllő, Gyál, Monor, Nagykáta, Nagykőrös, Pilisvörösvár, Ráckeve, Szentendre, Szigetszentmiklós, Szob, Vác, Vecsés, Székesfehérvár, Dunaújváros, Mór, Sárbogárd, Bicske, Gárdony, Ercsi, Polgárdi, Enying, Pusztaszabolcs, Velence, Martonvásár, Csákvár, Mezőfalva, Rácalmás, Szabadbattyán, Aba, Seregélyes, Etyek, Bodajk, Nagyvenyim, Perkáta, Adony) ha nem is naponta, de össze- összeszaladunk egy-egy duguláselhárítás okán ólom szennyvízvezetékkel. Résen kell lenni, hiszen az eltömődés megszüntetését általában acélspirállal végezzük. Márpedig ez a két anyag elválaszthatatlanul össze tud forrni, ha szemet vetnek egymásra! Nem beszélve arról, milyen könnyen lyukad ez a könnyen formálható matéria.


Csőspirálos duguláselhárítás

A jó hír, hogy a Fővárosi Vízművek az ő hatáskörébe tartozó szakaszokon javarészt lecserélték ártalmatlan vezetékre az ólom vízvezetékeket, de attól még számtalan cső továbbra is egészségtelen. Ha nem tudjuk, mi a helyzet, inkább folyassuk kicsit a vizet, mielőtt fogyasztanánk.

Szerencsére a vízre különösen pedánsan ügyel a szolgáltató. Viszont a vízóra utáni rész a mi felelősségünk. Érdemes odafigyelni, miben utazik az ivóvízünk!

Dugulás elhárítása közben – főleg, ha régebbi építésű bérházban, panelben tisztítjuk a csöveket –, tapasztaljuk, hogy legtöbb épületben ilyen-olyan okból kifolyólag sor került már cserére – muszájból. Felújítás, csőtörés, dugulás… Látniuk kellene, micsoda bábeli csőzavarba botlunk olykor! Nem győzzük kibogozni, hol kezdődik a beállt lefolyó és hol végződik a végződnivaló. Az ilyen duguláselhárítás igazi kreatív megoldásokat igényel, hiszen alkalmazkodnunk kell az előttünk szerelő szakemberekhez, a más és más anyagokhoz, kötésekhez, strangokhoz.


Az sem mindegy, hogy a fekete és szürke víz milyen csővezetékeken távozik otthonunkból. Ha a dugulás gócpontja nem eternit, műanyag, beton, hanem ólomcsőben áll be… Hát… isten irgalmazzon a duguláselhárító szakembernek!



Miltz Ferenc, duguláselhárító szakember arcképe
Hívja a MILTZ Duguláselhárítást a 06 70 242-0992 telefonszámon 06 70 242-0992 Duguláselhárító szolgáltatásom NON-STOP 24 órás, hiszen a baj nincs tekintettel az időre helyre és napszakra.