Minőségi munka éjjel-nappal a legkedvezőbb áron!


Vízvezetékben is lehet dugulás – a víz az úr!

  


Bizony, a vízvezetékben sem ritka a lerakódás, bár szerencsére dugulás relatíve kevesebbszer fordul elő, mint a szennyvízvezetékben. Egy köztéri kamerának hála, megfigyelhetjük, mit okozhat a vízvezetékrendszer sérülése egy félresiklott szennyvízcsatorna-tisztítás miatt. Döbbenetes, mennyire úr a víz!

A vízvezetékben nem forrásvíz csörgedez

A duguláselhárítás szolgáltatási köre nem terjed ki a vízvezetékrendszerek tisztítására, az a „vizesek” feladata. Kivételt képez ez alól, amikor felújítási és egyéb építési munkálatok kapcsán kerül erre sor, hiszen nagynyomású csatornamosó eszközeink alkalmasak arra, hogy a nagyobb átmérőjű csövek belső/külső felületéről leborotváljuk a lerakódásokat. (Elöregedett anyagok esetében a víz „megeszi” a csövet, ezért nem érdemes…)

A „házi” vízvezetékrendszer átöblítése, vízkőtelenítése történhet vegyszerrel, mechanikai módszerrel. A vegyszeres mosást követően (is) rendkívül alapos átöblítésre van szükség!

A csatornamosás csak „panaszmentes” csőhálózat esetében alkalmazható, ha a rendszer sérült, a bolygatás helyett érdemes új csöveket fektetni, mert csak többet ártunk, mint használunk.

Ha belevágunk egy korszerűsítésbe, és kibelezzük a házat, mindenképpen érdemes a vízvezeték-hálózatot és a szennyvízvezetéket is lecserélni – ezek az otthonunk belső szervei, nem érdemes vesződni a csövek tisztításával. Az elaggott rendszerek egy idő után javíthatatlanok, cserélni kell őket – a csatornahálózat cseréjében is szívesen állunk rendelkezésre.

Hull a pelyhes víz a csapból?

Az úgynevezett „pelyhes” víz viszonylag gyakori probléma, elsősorban esztétikai vonatkozású. Természetesen az ivóvizet sárgásbarnára színező, határérték feletti vasion, vas-hidroxid-pehely érthető módon simán kiverheti a biztosítékot a lakosságban.

Egy-egy nyomóvezeték-törés, vagy hirtelen vízfelhasználás magában hordozza az ivóvíz átmeneti minőségromlását, amit a vízművek a lehető leghamarabb orvosol, hiszen kormányrendelet vonatkozik az ivóvíz minőségére.

A vízvezeték-hálózat fizikai, kémiai és biológiai okok miatt szennyeződhet. A rendszer sajátos felépítése és működése folytán remek partner a fel- és lerakódásokban. A vezetékben nem állandó sem az vízmennyiség, sem az áramlási sebesség, a csőátmérő is más és más.

A lerakódások itt is szűkítik a keresztmetszetet, és bár a dugulás nem jellemző, de egy masszívabb góc nagyobb probléma forrása is lehet. Itt is, mint bárhol másutt, a legfontosabb a megelőzés.

A kiterjedtebb vízvezeték-hálózatok oxigénnel feldúsított átmosása nem fűzte be a hozzá fűzött reményeket, ahogyan a vegyszeres átöblítés sem. Előbbinél a csövekben maradt levegő okozhat gondot, a vegyszeres oldatoknál pedig a környezetkárosító anyagok semlegesítése kerül sokba.

Nagynyomású csatornamosó

A változó méretű, illetve bonyolultabb járatokkal megáldott vezetékek átmosására a WOMA alkalmatlan, viszont rendkívül hatékony nagyobb vezetékek (akár víz-, akár szennyvízvezetékek) tisztításában.

Az ideális vízvezeték-tisztítás

A legideálisabb eljárás talán a mechanikai. Az eszköz mozgásának függvényében a tisztítás történhet forgatva vagy vontatva, illetve hidraulikusan. Előbbiek a rövidebb, utóbbi a hosszabb hálózatok esetében válnak be leginkább. A vízvezetéket ezt követően átmossák, fertőtlenítik, és többféle módon (fizikai, kémiai, biológiai) ellenőrzik, megfelel-e az kívánalmaknak.

A XXI. század hihetetlen dolgokra képes technikailag, technológiailag, mégis, állandó a küzdelem az egészséges, iható vízért. Nekünk szerencsénk van, mert csak megnyitjuk a csapot…

Vigyázzunk a vízre!



Miltz Ferenc, duguláselhárító szakember arcképe
Hívja a MILTZ Duguláselhárítást a 06 70 242-0992 telefonszámon 06 70 242-0992 Duguláselhárító szolgáltatásom NON-STOP 24 órás, hiszen a baj nincs tekintettel az időre helyre és napszakra.